ŻURAWINA SUSZONA

ŻURAWINA
CIĘTE SUSZONE OWOCE ŻURAWINY
nasączone cukrem
Masa netto: 200 g, 500 g, 1 kg

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. Przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu. Jej kwiaty mają różowo – białe zabarwienie, a kształtem przypominają dziób żurawia. Owoce żurawiny wielkoowocowej to ciemnoczerwone jagody. Roślina jest uprawiana przede wszystkim w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, w Holandii i Wielkiej Brytanii.

Owoce żurawiny zazwyczaj wykorzystuje się do wyrobu przetworów (jako składnik główny lub dodatek). Można wytwarzać z nich soki, syropy, dżemy, nalewki i kisiele. Ceniona jest także galaretka z żurawiny z dodatkiem jabłek i cukru, którą przyprawia się mięsa (szczególnie dziczyznę i indyka). Żurawina dodana do herbaty nadaje jej specyficzny, kwaskowaty smak. Żurawinę suszoną można dodawać również do muesli oraz używać jako składnik do wypieku chleba.

Składniki: żurawina, cukier, olej słonecznikowy

Produkt może zawierać: gluten (z pszenicy, owsa, jęczmienia), orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, nasiona sezamu.

Należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: w zależności od dostawcy surowca lub produktu.

Project categories: BAKALIE

Close
Go top